Grilovaná zelenina se nejen skvěle hodí k masu, ale uspokojí také chuťové buňky vegetariánů či veganů. Jak ji ale správně připravit, aby nechutnala jako bláto nebo naopak nebyla příliš tvrdá, a které druhy se nejlépe hodí na gril? Pojďme se na to podívat.
Obsah článku
Výběr potravin
Nejvhodnější zeleninou ke grilování je taková, která má vyšší obsah vody, jelikož je hotová raz dva. Patří sem cuketa, lilek, rajčata, paprika či cibule. Pokud má však být hlavním chodem a ne jen zpestřením k masu, je vhodnější sáhnout po takových druzích, které více zasytí. Zkuste před grilováním předvařit kukuřici, brambory nebo dýni. Pokud máte rádi pálivé, proč nezkusit ugrilovat samotné chilli papričky? Praktickou sadu pro grilování chilli papriček nabízí ForGrill.cz.
Dejte si také pozor při výběru vhodného oleje. Kvalitní extra panenský olivový olej je ověřená klasika, kterou nikoho neurazíte, vhodná pro tepelnou úpravu. K dochucení již hotového pokrmu můžete vyzkoušet avokádový, arašídový či třeba sezamový olej.
Zelenina sama o sobě často moc výraznou chuť nemá, proto se k ní skvělé hodí čerstvé bylinky nebo koření. Mezi nejoblíbenější koření patří česnek, tymián, rozmarýn, kmín či šalvěj.
Rychlá příprava
Potraviny pečlivě omyjte a nakrájejte. Před opékáním je nesolte, aby neztratily šťávu. Bylinkami dochuťte pokrm, až bude hotov, mohly by se během grilování spálit. Tvrdší zeleninu, která má menší obsah vody, předem uvařte. Grilování předvařené zeleniny trvá obvykle kolem 20 minut.
Jak správně grilovat
Můžete grilovat samostatně jednotlivé větší kusy přímo na roštu, připravit zeleninové špízy, nebo vše zabalit do alobalu. Kromě kvalitního grilu je potřeba zvolit vhodný rošt. Grilujete-li doma, nezapomeňte použít kvalitní pánev, abyste předešli připáleninám. Špízy nebo nakrájené kousky zakápněte kvalitním olejem. Pak už vše hodíte na gril a rychle, ale ne zprudka, opečete. Délka zpracování závisí na obsahu vody. Měkčí zelenina bude hotová rychleji než tvrdší.