Když se řekne rum, většina Čechů si představí klasický tuzemák. Ten se ale od těch opravdu kvalitních v mnohém liší. Na světě existuje spousta druhů rumů, a přestože nejlépe známý je mezi nimi Karibik, i v jiných částech země se vyrábí skutečně lahodné typy. Některé se používají i do koktejlů.
Tuzemák a v lepším případě ještě Captain Morgan. To jsou rumy, jak je vidí průměrný Čech. Chcete být o něco vzdělanější? Pojďte se podívat, z čeho se vlastně tento lahodný nápoj vyrábí, v čem spočívají rozdíly mezi jednotlivými typy a jak poznat prémiový rum.
Obsah článku
Z čeho se rum vyrábí?
Vše začíná cukrovou třtinou, vysokou rostlinou, která pochází z Asie. Třtina se kolem roku 1400 dostala do Portugalska a Kryštof Kolumbus je zodpovědný za její převezení ještě dále na západ. Na svých cestách ji představil na ostrově Hispaniola, ve dnešní Dominikánské republice, a na Haiti. Odsud se rostlina rozšířila po Karibiku a s výrobou rumu se začalo na Barbadosu v 50. letech 17. století.
Z cukrové třtiny se lisováním získává tzv. melasa, hustá tmavá šťáva, která obsahuje až 55 % cukru. Ta se dále upravuje fermentací, destilací a vzniká rum. Mnozí výrobci ovšem postup šidí, pálí alkohol ze třtinové šťávy a chuť melasy dodávají umělými náhražkami. A zlatý český tuzemák? Ten je úplně speciální, slovem „rum“ by vůbec neměl být nazýván. Vyrábí se totiž tak, že se přidá rumová esence do zředěného lihu získaného z bramborového škrobu.
A kde se vyrábí?
Jeho pravým domovem je Karibik, avšak dobrý rum produkuje spousta států ze Střední a Jižní Ameriky, jako jsou Barbados, Haiti, Jamajka, Trinidad a Tobago, Svatá Lucie i další. Různě kvalitní „rumy“ se vyrábí po celém světě a snahy o kvalitní nápoj z pravé melasy jsou rovněž v České republice. Dokazuje to zajímavý příběh o místostarostovi rumeliérovi, který se do tohoto moku zamiloval natolik, že navštívil destilerky na Madeiře, inspiroval se od zkušenějších a nyní se pokouší přímo pěstovat cukrovou třtinu. Sám dodává, že 9 z 10 Čechů se při ochutnávce kvalitního rumu diví, jak vlastně chutná.
Chcete také zažít chuť pravého rumu? Pak čtěte dál, abyste věděli, jak ho poznat.
Jak poznat kvalitu?
Poměrně jednoduchým ukazatelem by pro vás mohla být cena. Za dvě stovky moc kvalitní rum nepořídíte, ceny těch lepších se šplhají spíš k tisícovce a některé speciální druhy jako třeba Zacapa stojí i dva tisíce. A čím že jsou tak výjimečné? Konkrétně rum Zacapa zraje 6 – 23 let 2300 metrů nad mořem v guatemalských horách. Zrání probíhá v sudech, v nichž dříve byla vína, robustní bourbony nebo jemná sherry. A pak ještě dva roky leží v sudech, kde kdysi zrály koňaky.
A když už mluvíme o dlouhodobém zrání… Dobrým vodítkem je i označení XO, pod nímž se skrývají rumy zrající déle než šest let. Právě třeba Zacapa tuto značku má. Zrání se ovšem liší i podle druhu rumu. Standardně rozlišujeme tři druhy – bílé, zlaté a tmavé. Ty bílé nezrají v dubových sudech, zlaté zrají 1 – 3 roky a tmavé přes 5 let.
S jakým rumem začít?
Téměř každý je jiný, takže stojí za to experimentovat. Některé druhy vás překvapí plnou chutí, jiné jemností, přestože obsahují kolem 40 % alkoholu. Může se stát, že napoprvé sáhnete trochu vedle a vaše chuťové buňky zůstanou neuspokojeny, ovšem tím se nenechte odradit. Méně znalým lze doporučit například klasický rum Diplomatico, který v našich končinách patří k těm známějším. Je velmi jemný a má lahodnou ovocnou chuť, často tedy chutná i ženám.
Žádné meze se v konzumaci rumu nekladou. Chutná-li vám v koktejlech, klidně ho tak pijte. Prvotřídní typy, které vás budou stát tolik, že se o ně ani nebudete chtít podělit, si ovšem nejlépe vychutnáte samotné.